Visele organice: să aflăm ce boli avem prin analiza viselor

vise032Referitor la visele afective sau organice, provocate, într-un mod natural, de starea patologică a organismului, ele prezintă un interes practic şi de nenumărate ori controlat. Cele mai mici indispoziţii, ca şi cele mai grave boli, pot să dea naştere viselor. Din nefericire, valoarea lor semiologică este foarte nesigură, nu se cunosc legăturile lor cu sediul şi natura afecţiunilor diverse care le întovărăşesc. Tot ceea ce ştim este că, în timpul somnului, activitatea patologică, care se realizează în adâncurile organismului, provoacă vise mai mult sau mai puţin în legătură cu organul bolnav. Acest lucru este atât de adevărat, încât uneori se poate bănui o boală pe care nimic nu o dezvăluie în stare de veghe.

Afecţiunile organice ale inimii sau ale arterelor sunt deseori anunţate înaintea producerii lor de către visele urâte sau de coşmaruri, urmate de presentimente triste. Când ele se repetă, pot fi privite ca simptome precursoare ale unei leziuni grave, deja foarte greu, dacă nu imposibil, de prevenit. Când aceasta a devenit inevitabilă, visele sunt foarte scurte; ele apar în primul somn, urmate de o trezire sau tresărire. Aici se amestecă, aproape întotdeauna, teama de o moarte apropiată cu circumstanţe tragice. După observaţiile diverşilor medici, hemoragiile spontane, rezultate ale unui aflux congestiv anormal, sunt uneori prezise de vise de incendii sau imagini criminale. Cu cât aceste vise sunt mai accentuate şi mai bine conturate, cu atât mai mult ele trebuie luate în consideraţie, îndeosebi în perioada premergătoare nevrozelor şi alienării mintale. Au fost şi mai sunt întâlnite că având o natură bizară şi extraordinară, capabilă să alarmeze medicul.

Medicina hindusă şi cea chineză extrag de secole, din vise, informaţii pentru diagnosticarea bolilor. În sistemul lor, visele sunt divizate în cinci clase, corespunzătoare celor cinci mari viscere: inima, plămânii, rinichii, splina şi ficatul. Fiecare clasă este divizată după două stări anormale ale organului. Starea normală a acestor organe nu provoacă vise.

Date fiind aceste principii, dăm ca exemplu un rezumat al principalelor vise, indicând funcţionarea proastă a unui organ, prin prisma cunoaşterii şi aprecierilor făcute de ştiinţele oculte şi medicină asiatică:

1. A visa fantome, monştri, figuri înspăimântătoare: semn al proastei funcţionări a inimii (vise strangulate); hiperfuncţiune. A visa foc, flăcări, fum luminos, incendii: semn al proastei funcţionări a inimii (ameţeala provenind de la insuficientă curentului sangvin şi a încetinirii vitezei); hipofuncţiune.

2. A visa lupte, război, arme, soldaţi: semn al proastei funcţionări a plămânilor; hiperfuncţiune. A visa mare, câmpii, drum şi călătorii dificile: semn al proastei funcţionări a plămânilor; hipofuncţiune.

3. A visa oboseală insurmontabilă, boala de rinichi: semn al proastei funcţionări a rinichilor; supraîncărcarea canalelor. A visa că înotăm cu greu şi suntem pe cale de a ne îneca: semn al proastei funcţionări a rinichilor; hipofuncţiune.

4. A visa cântece, sărbători, muzică, plăceri: semn al funcţionării proaste a splinei; supraîncărcare a canalelor. A visa riscuri, bătălie, dispute, mese: semn al funcţionării proaste a splinei; hipofuncţiune.

5. A visa păduri de nepătruns, munţi abrupţi, arbori:  semn al funcţionării proaste a ficatului; hiperfuncţiune. A visa turbă, gazon, câmpii, tufişuri: semn al funcţionării proaste a ficatului; hipofuncţiune.

6. În sfârşit, a visa pâraie, izvoare murmurătoare, cascade este semn de anemie; a visa asasini, spânzurătoare, strangulare se explică prin sufocări astmatice.

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *